Flashes
8392 views February 26, 2018 posted by Maja Wallengren

SPECIAL REPORT: Kaffe Holder Din Krop Ung — Coffee Keeps Your Body Young

  Share...

The Christmas present for all of us Coffee Lovers, scientists in Sweden have found that drinking coffee keeps your body young! The article here is in Danish, but if anyone has a link for an article about this topic in English, please do share it here 🙂

Coffee Beans 58

DEC 23, 2015 (Videnskab.dk)–Kroppens sande alder afsløres af blodet, viser ny forskning. Rygning og sodavand gør kroppen to til seks år ældre, mens kaffe og fed fisk gør den yngre.

Svenske forskere har identificeret en samling proteiner i blodet, der præcist afslører din krops udseende og alder. Opdagelsen kan vise os vejen til et sundere og længere liv, mener de.

– Det er første gang, man kan se de træk alene i blodet, og det kan vise os betydningen af vores livsstil, siger studiets førsteforfatter Stefan Enroth, forsker på Institutionen for Immunologi, Genetik og Patologi under Uppsala Universitet i Sverige.

Forskerne afslører for eksempel, at stress, rygning og sodavand rykker kroppen mod en to til seks år ældre tilstand, mens fede fisk, kaffe og motion virker tilsvarende foryngende.

Studiet peger desuden på, at man muligvis kan bremse sin biologiske alder ved at ændre livsstil.

– Vi ser for os, at når effekterne af livsstil på alder er kendte, kan man med analyser af blodproteinprofiler motivere individer til at skifte livsstil og reducere risikoen for at få livsstilssygdomme, siger Stefan Enroth.

Han fortæller, at studiet egentlig begyndte et helt andet sted end aldring.

Forskerne arbejdede på en stor undersøgelse, som skulle afsløre markører i blodet. Håbet var, at markørerne kunne bruges til at diagnosticere kræft og hjerte-kar-sygdomme.

Forskerne udvalgte en lille befolkning i det nordligste Sverige ved grænsen til Finland, fordi den har levet isoleret så længe, at den genetisk set er homogen og stabil.

For at finde frem til gode biomarkører målte forskerne en masse relevante data og kortlagde forsøgspersonernes DNA-profiler. De fik også de knap 1.000 raske frivillige deltagere til udfylde lange spørgeskemaer om livsstil, kost, arbejde med mere.

Det viste sig, at en af de vigtigste faktorer bag kræft og hjerte-kar-sygdomme var alder, og at alder specifikt påvirkede forsøgspersonernes niveau af en række proteiner i blodet.

Stefan Enroth kommer fra en baggrund som ingeniør og tænkte, at det kunne være sjovt at vende det hele på hovedet og se, om man kunne forudsige for eksempel alder, højde og vægt alene ud fra blodproteiner.

– Det var overraskende, hvor præcise forudsigelserne blev, siger Enroth.

Læs også på Videnskab.dk: Dyrker alle hanner sex med hvem som helst?

Ved at måle mængderne af 77 forskellige proteiner i blodet, kunne forskerne ramme alderen inden for fem år, vægten inden for 6,8 kg, højden inden for 4,7 centimeter og livvidden inden for 5,1 centimeter.

Med de nye resultater i hånden kan forskerne dermed undersøge, hvad der sker med proteinniveauerne i blodet, når man udsætter kroppen for forskellige kendte risikofaktorer som rygning, dårlig kost og stress.

Forskerne bad selvfølgelig ikke deltagerne om at ryge en masse cigaretter eller spise en masse sund eller usund mad, de dykkede ganske enkelt ned i puljen af de cirka 1.000 personer og undersøgte deres eksisterende livsstil.

Her fandt de 115 rygere, som de kunne sammenligne med 860 ikke-rygere, og når de analyserede alderen ud fra proteinniveauerne, viste det sig, at rygning gjorde kroppen cirka 2,3 år ældre end personernes kronologiske alder.

Læs også på Videnskab.dk: Nu er det bevist: Dette dyr ældes ikke

De kunne også se, at fedme som målt i BMI (en simpel formel for vægt i forhold til højde) ikke betyder noget for den ’biologiske alder’, før BMI-tallet kommer over 40 (morbid fedme), som gør kroppen 6,3 år ældre end den kronologiske alder.

En anden ting, der trykker på vores aldringsspeeder, er sukkerholdige drikke som sodavand og juice. De gør kroppen op til fem år ældre. Tallene skal ifølge Stefan Enroth forstås helt bogstaveligt: Man forkorter simpelthen sit liv med cirka seks år, hvis man er morbidt overvægtig.

– Men der behøver ikke at være tale om enkeltårsager, siger Enroth.

– BMI over 40 afspejler formentlig en hel livsstil, der omfatter mange ting

Det er for eksempel usandsynligt, at en overvægtig kan holde sin livsstil intakt og ikke ændre andet end sin vægt. Man vil være nødt til at spise sundere og motionere mere, og begge faktorer er så at sige en del af BMI-tallet.

Læs også på Videnskab.dk: Sygdom afgør, hvordan du skal træne

Tilsvarende kan forskerne se, at dem, der drikker mange sodavand, også spiser pommes frites, slik og lyst brød, men generelt ikke får så mange fede fisk, bær og grød.

Forskerne fandt også frem til en række ting, der så ud til at bremse aldringen og gøre kroppen, biologisk set, yngre. Det gjaldt for eksempel både kaffe og fede fisk, hvor de, til glæde for mange danskere, fandt ud af, at tre til seks kopper kaffe om dagen resulterer i et proteinniveau, som svarer til en 5,6 år biologisk yngre krop end ens kronologiske alder.

Det falder fint tråd med tidligere forskning på området.

Ikke så overraskende er fysisk træning også en foryngende faktor, så dem, der efter eget udsagn træner lidt eller slet ikke, er henholdsvis 2,3 og 5,2 år biologisk ældre end dem, der selv mener, at de træner en gennemsnitligt mængde for aldersgruppen.

Andre artikler på Videnskab.dk:

http://ekstrabladet.dk/nyheder/videnskab_og_teknik/kaffe-holder-din-krop-ung/5882859?peytz=1&utm_campaign=Nyheder&utm_content=placering7&utm_medium=nyhedsbrev&utm_source=231215
-0-

Cola, kaffe eller energidrik – hvad virker bedst?
4. oktober 2015 kl. 08:57 12 kommentarer
Spørg VidenskabenCLASSIC: Hvis man virkelig vil have et koffein-kick, skal man så helst kaste sig over kaffe, cola eller en energidrik som Red Bull? Og risikerer man at få så meget koffein, at man dør af det?

Emner: Alkohol & Stoffer, Baggrund, Doping, Eksamen, Sundhed
SendPDFPrint
Af: Thomas Hoffmann, journalist

Kast dig blot frådende over din kaffe, så du kan få stimuleret din djævelske higen efter koffein. Det kræver op mod 100 kopper, skyllet hurtigt ned efter hinanden, før du får så meget koffein, at du dør af det. (Foto: Colourbox)
Spørg Videnskaben Classic
Med jævne mellemrum genudgiver vi tidligere, populære udgaver af Spørg Videnskaben. Denne artikel blev første gang bragt 22. november 2010.
Alle kan have brug for at noget ekstra turbo i overetagen, når vi er kommet lidt for tidligt ud af fjerene, sidder og hænger foran computeren på arbejde eller skal præstere noget, f.eks. til en eksamen.

Så er det jo godt, at kloge mennesker har skænket os magiske væsker som kaffe, cola og alverdens afskygninger af energidrikke.

Men hvilket vidundermiddel virker egentlig bedst? Og kan man få så meget koffein, at det er farligt?

Thomas Madsen fra Svendborg har stillet fire konkrete spørgsmål – og vi har tilføjet et enkelt – som chefkonsulent John Christian Larsen fra DTU Fødevareinstituttet kaster sig energisk over:

1) Hvad får man mest energi af at drikke?
»Når vi taler om at få energi i denne forbindelse, betyder det formentlig, at vi taler mængder af koffein. Hvis man drikker samme mængde af alle tre drikke, får man mest fra kaffe, men energidrikke som Red Bull indeholder altså også meget koffein,« fortæller John Christian Larsen.

Fødevareeksperten forklarer, at:

en liter stærk kaffe indeholder op mod 1000 milligram koffein.
Insisterer man på at hælde en hel liter af det endnu stærkere espresso ned, ryger man op på den tredobbelte mængde.
En liter energidrik indeholder 320 milligram koffein, altså omkring en tredjedel af en liter kaffe.
En liter cola rummer lidt mindre end 100 milligram koffein, altså omkring en tiendedel af en liter kaffe.
Drikkene kan gemme på andre opkvikkende stoffer fra samme kemiske gruppe som koffein. Det drejer sig om theobromin og teofylin, som f.eks. findes i te, men stofferne virker mindre kraftigt end koffein, og der er en væsentlig mindre mængde af dem.

Ifølge John Christian Larsen skulle det heller ikke betyde noget for effekten af koffein, om der er sukker i drikkene, som det er tilfældet med f.eks. Coca-Cola og Red Bull.

Alt i alt: Hvis man gerne vil have et ordentlig skud koffein i så lille mængde væske som muligt, er det ned til automaten, ud til elkogeren eller hen på cafeen og bede om en balje espresso – som i øvrigt også skulle være den bedste form for kaffe for maven.

2) Hvad bliver hurtigst optaget i kroppen?
»Det er hip som hap. Det er alt sammen væske, og fordi det er opløst i forvejen, er det meget tilgængeligt og har let ved at blive absorberet i kroppen.«

»Koffein fra drikke bliver optaget hurtigere, end hvis du f.eks. spiser fast føde eller en pille, som først skal ‘falde hen’, før koffeinen bliver tilgængelig. Så med mindre du har en kanyle, er det hurtigst at drikke det,« konstaterer John Christian Larsen.

3) Hvor længe virker koffein?
»Det afhænger af personen. Koffein bliver absorberet ind i blodbanen og fordelt videre ud i kroppen. Man siger, at man efter en time til halvanden har den største koncentration af koffein i blodet, og så går der mellem tre og syv timer, før mængden er halveret, afhængig af hvordan man er skruet sammen,« fortæller John Christian Larsen.

Fakta
Koffein stimulerer nervesystemet. Derfor kan man opleve at blive friskere og/eller få det skidt, når man drikker for meget cola, kaffe eller energidrik.

Koffein findes i naturen i særligt bønner, frugter og blade, hvor det bl.a. beskytter mod angreb fra insekter.

Koffein bliver omdannet – metaboliseret – i leveren af enzymer. Enzymernes arbejde varierer fra person til person afhængig af både vores gener og vores livsstil. Derfor skal nogle mennesker kun bruge tre timer og andre syv timer på at omdanne koffein til blandt andet metylxantin, som ryger ud af kroppen gennem urinen.

Jo mere du drikker, des højere koncentrationer af koffein får du, men halveringstiden bliver ved at være den samme.

Det gode spørgsmål er så:

4) Hvornår får man for meget koffein?
Fødevarestyrelsen har sat nogle grænser ud fra undersøgelser fra Canada, der viser, at koffein blandt andet kan give nogle børn angstanfald, hvis de drikker 5-10 milligram.

Derfor bør børn og unge op til 16 år for en sikkerheds skyld ikke indtage mere end 2,5 milligram koffein pr. kilo kropsvægt. En knægt på 50 kilo skal altså helst ikke drikke mere end en stor kop kaffe eller allerhøjest en liter cola (hvis man lægger alle spekulationer om sukker til side og kun skeler til indholdet af koffein).

»Man kan så sige, at hvis man drikker en kop om morgenen og én om aftenen, så bør der ikke være nogen fare, når man kigger på halveringstiden.«

»Og generelt siger vi, at vi ikke tror på toksiske effekter hos voksne, når koffeinmængden er under 400 milligram om dagen, så man skal ikke være bange for at drikke nogle kopper kaffe på grund af indholdet af koffein,« fortæller John Christian Larsen.

Undtagelsen er gravide, som allerhøjst må indtage 300 mg koffein på en dag, ellers stiger risikoen for at føde børn, der vejer for lidt.

Andre mennesker løber muligvis ind i mere overfladiske problemer med irritation og søvnløshed, hvis de drikker for meget koffein, men effekterne er generelt ret dårligt belyst.

Koffein er under mistanke for at være vanedannende og give hovedpine, men på den anden side ser det også ud til at kunne bruges i behandling af forskellige sygdomme som f.eks. rygerben.

Indtil 2004 blev koffein betragtet som præstationsfremmende og var på listen over forbudte dopingstoffer, men i dag blæser vinden den modsatte vej, og koffein bliver som hovedregel betragtet som et smagsstof, så længe det ikke optræder i overdrevent store koncentrationer – hvilket vil sige meget mere end man finder i espresso.

En god tommelfingerregel er, at hvis man får det dårligt af at drikke meget kaffe, cola eller energidrik – så lad være.

5) Kan man dø af at drikke for meget koffein?

Kaffe kan være vanedannende, men ifølge DTU Fødevareinstituttet slet ikke i en grad som f.eks. nikotin eller narkotika. Derfor er et godt råd til Java-junkier, som får det dårligt af at drikke for lidt – eller for meget – kaffe ganske simpelt: drik noget mindre. Din krop vænner sig til det. (Foto: PeskyMonkey)
John Christian Larsen vurderer, at det korte svar er: Nej, du kan ikke dø af en overdosis koffein ved at drikke kaffe, energidrikke eller cola. Vurderingen er, at en dødelig dosis koffein for voksne mennesker svarer til 80-100 kopper kaffe, som bliver høvlet ned hurtigt efter hinanden.

»Man har ganske vist rapporter om meget højt indtag af energidrikke sammen med ekstrem fysisk aktivitet, især på diskoteker, hvor man har haft tilfælde af dødsfald.«

»Men det er formentlig på grund af dehydrering, fordi koffein og alkohol er vanddrivende. Når man danser hele natten – og måske endda også indtager andre stoffer – så giver det selvfølgelig en risiko,« siger John Christian Larsen.

»Det mest sikre, man ved omkring sammenblandingen af koffein og alkohol er, at folk tror, de er mere ædru, end de er. Det har man påvist objektivt. Du kender det fra fester, hvor du har fået lidt for meget; så tager man en kop kaffe og føler, det hjælper lidt, men det gør det altså bare ikke.«

Forskerne er stadig usikre på, hvad det egentlig gør ved kroppen og hjernen, når man blander alkohol og koffein.

Sker der noget ved at blande de tre koffeindrikke?

»Nej, koffein er koffein. Du får ikke noget ekstra ud af at blande.«

Har koffein andre konsekvenser, vi ikke har fået spurgt om?

»Nej, hvis man holder sig inden for de marginer, vi har talt om, så kan vi leve med det.«

Spørg Videnskaben takker for opfriskningen af viden og sender en t-shirt – rød som en pakke Gevalia/som Coca-Cola-logoet/som tyren på en dåse Red Bull – af sted til Thomas Madsen som kvittering for de gode spørgsmål.

Du kan læse flere svar i Spørg Videnskaben eller selv stille spørgsmål ved at sende en mail til redaktionen@videnskab.dk.
http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/cola-kaffe-eller-energidrik-hvad-virker-bedst

videnskab.dk Mod • 23 dage siden
Indlæg slettet pga. brug af ugyldigt brugernavn. For at
debattere på Videnskab.dk skal man være oprettet
ved fuldt og gyldigt for- og efternavn. Det kræver en hurtig ændring af
brugernavnet i profilen, på forhånd tak. Debattens vilkår kan læses her:

http://videnskab.dk/om/vilkar-…

Mvh. Redaktionen
• Svar•Del ›
Avatar
Marc Rupert Harper • 3 måneder siden
you entirely forgot green tea. It has about the amount of caffein that coffee has but the caffein of green tea remains far longer in the blood.
besides, green tea has amazing impacts on the body, makes cancer far less likely and reduces blood preasure.
• Svar•Del ›
Avatar
Kim Kaos Marc Rupert Harper • 3 måneder siden
Infidel 😉
• Svar•Del ›
Avatar
Sebastian Larsen • 3 måneder siden
1992 har ringet og vil have sit semierotiske stock foto tilbage.
• Svar•Del ›
Avatar
Per Erik Rønne • 3 måneder siden
Vi må altså stadig fastholde at den væsentligste grund til at holde sig fra kaffe er – smagen …
• Svar•Del ›
Avatar
Kim Kaos Per Erik Rønne • 3 måneder siden
Nonsens – Kaffe er en gudedrik
• Svar•Del ›
Avatar
Per Erik Rønne Kim Kaos • 3 måneder siden
For masochister …
• Svar•Del ›
Avatar
Kim Kaos • 3 måneder siden
Kilder til koffein

http://www.kaffe-helbred.dk/om…
• Svar•Del ›
Avatar
Peter Hansen • 10 måneder siden
Interessante oplysninger om koffein. Dog må der være noget vores Videnskabs ekspert har overset, medmindre jeg er et specielt tilfælde. Der sker simpelthen det at min vejrtrækning stopper når jeg skal sove, netop som det autonome system tager over stopper vejrtrækningen, det kaldes for centralt betinget søvnapnø, men hos mig er det altså koffeinen som er skyld i det. Koffeinen er som en eliksir for mig, giver mig det daglige skub fremad, men har samtidigt været skyld i at mit hjertes mellemvæg er fortykket pga for hårdt arbejde. Jeg ville ønske noget andet kunne bruges til at give energi, men lægerne ser bare op i hjørnet og får ” noget i øjet” når jeg nævner disse ting.
• Svar•Del ›
Avatar
Søren Crawack Peter Hansen • 8 måneder siden
Som Arnold sagde: “Kokaiinum!”
• Svar•Del ›
Avatar
Lasse Rasmussen • et år siden
Kan ikke være mere enig med Anders B.
Med Venlig Hilsen
Lasse Rasmussen
• Svar•Del ›
Avatar
Anders B • et år siden
Espresso er altså IKKE mere koffeinholdigt end filterkaffe…espresso kaffe (lavet på en rigtig espressomaskine) indeholder meget mindre koffein end f.eks filterkaffe, fordi vandet kun er i kontakt med kaffen i ca 25 sekunder og ved lavere temperatur, hvorimod en filterkaffe der er vandet i kontakt med kaffen i ca 3-4 minutter og ved højere temperatur og derved når at udtrække meget mere koffein end ved espresso…!

  Share...

Share This Article

Leave a Reply

Your email address will not be published.